Hyvän sisustajan muistilista

Sisustaminen on noussut 2000-luvulla kohisten yhdeksi suosikkiharrastuksista monenlaisten ihmisryhmien keskuudessa. Aiheesta löytyy niin lehtiä, blogeja kuin tv-ohjelmiakin ja sen trendejä seurataan silmä kovana kaikkialta maailmasta. On sen ympärillä myös monenlaisia sosiaalisen median ryhmiä sekä niin ammattilaisille kuin harrastajasisustajille suunnattuja messujakin. Jos sisustuskärpänen on päässyt puraisemaan, saattaa kodin ilme mennä uusiksi useammankin kerran vuodessa tai vaihtoehtoisesti olla vaiheessa vielä pitkään uuteen kotiin muuttamisen jälkeen.

Jokaiselle sisustuksen ystävälle ja intohimoiselle harrastajalle tulee varmasti joskus mieleen kysymys siitä, millainen on hyvä sisustaja ja millainen taas hyvä sisustus. Hyvä sisustus on tietysti itselle ja omiin tarpeisiin sopiva, sekä sellainen, josta itse pitää. Mutta entä sisustaja? Sitä onkin hiukan hankala arvioida objektiivisesti, mutta ainakin muutamia suuntaviivoja hyvän sisustajan määrittelemiseen voidaan antaa.

Sisustaa tarpeet ja toiminnot edellä

Hyvä sisustaja haluaa paitsi luoda kauniita tiloja, myös toimivia sellaisia. Jos esimerkiksi sisustetaan keittiötä, ajattelee hyvä sisustaja asukkaan – harrastajasisustajana tietysti itsensä – keittiön käyttöä. Jos kokkaaminen on rakas harrastus, tarvitaan tilaa sille. Jos taas ei kestä avohyllyjen tuomaa levottomuutta, kannattaa lautasille ja muille astioille olla riittävästi kaappitilaa. Toinen esimerkki voisi olla vaikkapa lasten huone, jossa on oltava säilytystilaa leluille ja lasten vaatteille, sekä ikäkauteen sopiva sänky – ainakin.

Tarpeiden ja toimintojen ajatteleminen ja sisustuksen suunnittelu niiden kautta auttaa pääsemään sekä kauniiseen ja miellyttävään, että toimivaan ratkaisuun.

Pysyy budjetissa, mutta ei tingi laadusta

Kenestäkään ei tule huippusisustajaa ainoastaan paksun pankkitilin avulla, mutta eipä raha tietysti haitaksikaan ole. Taitava sisustaja osaa kuitenkin valita laatua silloin, kun sitä tarvitaan. Toisaalta, tällainen henkilö on myös tarpeeksi kärsivällinen jaksaakseen etsiä vaikkapa sopivaa mattoa käytettynä, jos uutena tilaan ulkonäöltään ja laadultaan sopivaa ei uutena löydy – siis niin, että se vielä sopisi budjettiin.

Yksinkertaisesti ajateltuna kaikessa kannattaa ostaa parasta laatua, johon on varaa. Kannattaa myös miettiä, mitkä ovat sellaisia asioita, joissa itse voi tinkiä laadusta. Joillekin tällainen on vuodevaatteet, kun toisille taas suuren ruokapöydän puuttuminen ei ole suurikaan haaste.
Kun muistaa yllä esitellyt vinkit hyväksi sisustajaksi tulemiseen, on jo varsin pitkällä kohti pääsemistään sellaiseksi.